Menu
  • Welkom
  • Nieuws
  • Info
    • Bestuur
    • Over ons
    • Hartveilig
    • Buurtwacht
    • De Tempel
    • Service
  • Activiteiten
    • Activiteiten
    • Foto's
  • Contact
  • 't Zwin

Leefbaarheidsteam de Tempel logo zwart 2

  • Welkom
  • Nieuws
  • Info
    • Bestuur
    • Over ons
    • Hartveilig
    • Buurtwacht
    • De Tempel
    • Service
  • Activiteiten
    • Activiteiten
    • Foto's
  • Contact
  • 't Zwin
  • park_winter_banner1.jpg
  • park_winter_banner2.jpg
  • park_winter_banner3.jpg
  • park_winter_banner4.jpg
  • park_winter_banner5.jpg
  • winter_banner_1.jpg
  • winter_banner_2.jpg
  • winter_banner_3.jpg

Tempel Historie

Het zal rond 1968 geweest zijn dat Philips voor haar werknemers de eerste huizen in de Tempel ging opleveren. 

Dat is nu zo'n 50 jaar geleden. Het leefbaarheidsteam en de woningbouwverenigingen in onze wijk willen hieromtrent iets organiseren.

Wie behoort tot de eerste bewoners en heeft nog foto's, films of verhalen van die tijd ? De initiaitiefgroep zou graag met u in contact willen komen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

In 1813 duikt de naam De Tempel voor het eerst op als boedrerij annex herberg. Deze lag aan de Oude Heerbaan die van Woensel naar Son liep. Bij de vorming van Groot Eindhoven kreeg de straat waaraan de boerderij ligt, onderwijl de Oude Tempel geheten, de naam Tempelstraat. De onverharde weg verbond de Tempel, waar het oorspronkelijke verblijf nu in Vaartbroek ligt, met een nieuwbouwwijk die de naam de Tempel kreeg.

In 1928 heeft Philips eerst de Philipswijk aangelegd ter hoogte van de huidige Tempellaan. Dit was om mensen uit Drenthe naar Eindhoven te halen maar wel dat ze konden blijven wonen hoe ze gewend waren, in boerderij-achtige huizen met flink wat grond eromheen. Het ging om een kleine groep woningen midden op de uitgestrekte Woenselse heide.

Kaart2 EindhoveninBeeld photo detail1 straatnamenboekje 1968 EindhoveninBeeld photo detail Kaart WoenselNoord EindhoveninBeeld photo detail

De landkaart van 1970 laat goed zien hoever de bouw van de wijk in die tijd al gevorderd is. Ook te zien is dat de Philipswijk nog geheel intact is en de Kennedylaan nog richting Son afbuigt, met wel al de planning dat dit richting noord-oost afbuigt met de nog aan te leggen Tempellaan. Het straatnaamboekje van 1968 toont de nieuwe gemeentegrens met Son als grote stippellijn door de wijk. Deze stippellijn valt deels samen met de zuidgrens van de landerijen die bij de Philipswijk horen. Hieronder een blik op de Philipswijk van foto's genomen tussen 1968 en ~1975.

Philipswijk

De Philipswijk tussen Woensel en Son, gebouwd in 1928-1929 door Philips om mensen uit Drenthe over te halen zich hier te vestigen en te werken in de Philips fabrieken. De huizen waren in boederij-stijl gemaakt met flink wat grond eromheen. Hierdoor konden ze hun eigen voedsel blijven verbouwen.Dit was ook wel nodig omdat ze ver weg waren van Son en Woensel.

Philipswijk vanuit de lucht

Vanuit de lucht zag de Philipswijk er zo uit. De foto is genomen boven het huidige Aanschotpark in oostelijke richting. In de verte is de oude weg van Woensel naar Son te zien, wat nu ongeveer de plaats is waar de J.F. Kennedylaan ligt. Het is goed te zien hoeveel grond de bewoners beschikking over hadden, aan de zuidkant kwam het bijna tot waar de Leuvenlaan vandaag ligt. Het rechterdeel van deze wijk is later afgebroken om plaats te maken voor onze wijk en de Tempellaan. Ook de overige huizen kwamen er minder goed vanaf; de grote vlakken grond zijn nu allemaal bebouwd met de wijk Blxembosch.

Een stuk Philipswijk. De foto is genomen over de lange rechte straat. Dit stuk kan nu in ongeveer dezelfde staat gefotografeerd worden al is er meer groen vandaag en is de weg verhard

Rond 1968 werd de Tempel gebouwd en moest het zuidelijk deel van de Philipswijk het ontgelden, deze werd gesloopt.

Rond 1968 werd de Tempel gebouwd en moest het zuidelijk deel van de Philipswijk het ontgelden, deze werd gesloopt.

De Tempellaan werd aangelegd. De foto is in de buurt van de huidige kruising Rode Kruislaan - Tempellaan gemaakt in oostelijke richting. De huizen liepen qua bouw in ieder geval voor op de flats, zoals de Tempelpoort flat die hier nog niet gebouwd is.

Deze foto is waarschijnlijk gemaakt waar nu de noordelijke heuvel in het park ligt, in noord-oostelijke richting. Tempel in aanbouw.

Ook deze foto is van de Tempellaan in aanbouw, genomen vlakbij de kruising Shakespearelaan - Tempellaan in oostelijke richting. Zichtbaar is oa. dat de huizen aan de oostkant van onze wijk al gebouwd zijn en ook een flat aan de Kennedylaan staat erop. De 2 huizen net links van de Tempellaan zijn later gesloopt. Uiteindelijk zijn slechts 9 van deze woningen blijven staan.

Foto genomen op de huidige busbaan aan de kruizing Tempellaan - Antwerpenlaan, kijkend in de antwerpenlaan (zuidelijke richting) De Tempel is volop in aanbouw hier.

Aanleg van de Antwerpenlaan (voorgrond) en Tempellaan (diagonaal in de foto). Een aantal van de huizen in de Philipswijk moesten hier nog voor wijken.

Radiatoren wachten totdat de huizen aan de oostkant van de Antwerpenlaan gebouwd zijn. Aan de westkant zijn ze al net wat verder. De foto is in noord-westelijke richting genomen

Previous Next
 

Vanuit het zuiden is Woensel in Noordelijke richting wijk voor wijk uitgebreid. De bouw voor onze wijk begon rond 1968 en werd midden 70-er jaren afgerond. Het Henri Dunantpark is in diezelfde tijd aangelegd. Onderstaande foto's zijn veelal van een andere standpunt gemaakt.

De rest van de Philipswijk bleef behouden doordat het een monumentstatus kreeg voordat de bouwdrift van Eindhoven nog verder noordelijk ging (Blixembosch).

Philipswijk

Blik op de zuid-oosthoek van onze wijk in aanbouw. Onderaan horizontaal is de Kennedylaan, de grote straat is de Bisschop Bekkerslaan. Links is ook Vlokhoven en de flat aan de noordkant van 't Hool is te zien met de hoogspanningsmasten. Het gebouw van de Boerenbond staat er al, de parkeerplaats is later vervangen met bedrijfspanden.

Philipswijk vanuit de lucht

Deze foto is vanaf de Genovevalaan genomen in oostelijke richting. De flat aan 't Hool is hier nog niet gebouwd en zodoende is rechts de kerk van Vlokhoven zichtbaar. Links is de Bisschop Bekkerslaan te zien

Foto genomen vanaf de Genovevalaan in noord-oostelijke richting. Naar rechts moet de Bisschop Bekkerslaan nog aangelegd worden en datzelfde geldt voor de Rode Kruislaan rechtdoor. In de verte is de Philipswijk te zien aan de overkant van de Woenselse heide, wat later het Henri Dunantpark werd. De lijnen boven in beeld zijn uiteraard de hoogspanningsdraden bij de Bisschop Bekkerslaan.

Aanleg van riolering in onze wijk. Op de achtergrond de Philipswijk, waardoor dit waarschijnlijk het riool van de Baarle Hertoglaan is.

Foto genomen van de flat aan de Koppele in Vaartbroek naast het huidige Shell tankstation. De Kennedylaan buigt hier nog af richting Son, maar het huidige tracé is al in aanbouw, de brug van de Tempellaan in de verte met op en afritten. Links lag toen al het Stedelijk college, wat toen nog een andere naam had.

Buslijn 2 is al heel lang de buslijn om in De Tempel te komen.

De oude entree van winkelcentrum de Tempel aan de Borgerhoutlaan (met een Simca 1100 voor de entree), wat nu de zijgevel van de Aldi is. In die tijd was er een centraal binnenplein waar de entree van diverse winkels was.

Carnaval de Tempel uit 1970. De foto is genomen nabij de hoek Arendonkstraat / Baarle Hertoglaan richting zuidwest (Pannelaan). Het westelijk deel van de wijk vanaf dit stuk moest nog gebouwd worden. De school is de Katholieke school waar nu alleen de gymzaal nog van staat. Deze gymzaal is echter omgebouwd tot 2 woonhuizen. Foto met dank aan Gerard Strik

Carnaval de Tempel uit 1970. De foto is genomen nabij de hoek Arendonkstraat / Baarle Hertoglaan richting westen. Het westelijk deel van de wijk vanaf dit stuk moest nog gebouwd worden alsmede het Henri Dunantpark. De woningen in de verte zijn van de Rode Kruislaan, deze zijn hier ongeveer een jaar oud. De flat in de verte staat aan het Nederlandplein Het verharde stuk horizontaal in beeld werd later het terrein tussen de garages, bereikbaar via de Houthalenlaan Foto met dank aan Gerard Strik

Carnaval de Tempel uit 1970. De foto is genomen nabij de hoek Arendonkstraat / Baarle Hertoglaan richting noordwest (Houthalenlaan). Het westelijk deel van de wijk vanaf dit stuk moest nog gebouwd worden alsmede het Henri Dunantpark. Het transformatorhuisje staat er nog steeds aan het garageplein achter Baarle Hertoglaan nr. 25 (hoek met de Houthalenlaan die schuin in beeld loopt). De school is de Christelijke school die omsloten was tussen de Beverloweg en de Baarle Hertoglaan. Deze school is later afgebroken en hier zijn in 1990 - 1995 huizen gebouwd Foto met dank aan Gerard Strik

Carnaval de Tempel uit 1970. De foto is genomen nabij de hoek Arendonkstraat / Baarle Hertoglaan richting noordwest (Houthalenlaan). Het westelijk deel van de wijk vanaf dit stuk moest nog gebouwd worden alsmede het Henri Dunantpark. Het transformatorhuisje staat er nog steeds aan het garageplein achter Baarle Hertoglaan nr. 25 (hoek met de Houthalenlaan die schuin in beeld loopt). De school is de Christelijke school die omsloten was tussen de Beverloweg en de Baarle Hertoglaan. Deze school is later afgebroken en hier zijn in 1990 - 1995 huizen gebouwd Foto met dank aan Gerard Strik

Uit Eindhoven Dichterbij magazine van Juli 1973 (uitgegeven door de gemeente), de flat aan de Beverloweg in aanbouw. De woningen aan de Houthalenlaanl (parkzijde) staan er al. Links van de flat is de laagbouw zichtbaar van de Christelijke school die hier toen al stond. De vijver was nog in aanleg en het waternivo stond toen nog laag zodat de bouwers nog makkelijk de 2 bruggen over de vijver konden bouwen. Foto met dank aan Maria van der Weerden

Deze foto komt ook uit Eindhoven Dichterbij van juli 1973 en is genomen bovenop de zuid-oostelijke heuvel in het Henri Dunantpark. Voorlangs loopt het fietspad van de Maaseiklaan langs de Splinter naar de Rode Kruislaan. De huizen links zijn van de Zeebruggestraat en Nieuwpoortstraat. Voor de flats ligt de Bisschop Bekkerslaan en de stroommasten. In die tijd werd nog gevraagd het gras niet te betreden omdat het nog niet zolang ervoor ingezaaid was. Foto met dank aan Maria van der Weerden

Deze foto komt ook uit Eindhoven Dichterbij van juli 1973. De bovenste foto is de Splinter in aanleg. Deze betonpijpen zijn er nu nog. De grote foto toont de zuid-oostelijke heuvel in het park met de flat aan de Houthalenlaan en Beverloweg in aanbouw op de achtergrond Foto met dank aan Maria van der Weerden

Deze foto komt ook uit Eindhoven Dichterbij van juli 1973 en toont de Splinter in aanbouw (foto rechtsonder), een doorgangetje aan de noordkant van het speelpark De foto linksonder toont het grote deel van de vijver met de woningen aan de Rode Kruislaan op de achtergrond. Foto met dank aan Maria van der Weerden

Previous Next

De beelden en kaarten op deze pagina heb ik verzameld vooral van de website eindhoveninbeeld.nl

Wie wat statistieken wil zien over onze wijk kan hier terecht.

Postadres

Bruggelaan 22
5628 RH Eindhoven

Stichting Leefbaarheidsteam De Tempel Eindhoven

Email: tempeleindhoven@gmail.com

  Facebook   Whatsapp Buurtpreventie Inloop Vivaldi   Aquarius    Logo Tempelier  

© 2021 Compitaut